Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lucie Paceltová

16. 3. 2011 10:13
Zajímavý článek

Bohužel bezdomovci u nás nejsou bráni jako konkrétní lidé, ale jsou zprůměrováni do obecniny se značně pokleslými vlastnostmi.  Pomáhat těmto lidem je složité a náročné, úspěšnost nízká - ale je. I kdyby se odrazil ze dna jeden z dvaceti, je to stále úžasný úspěch, záchrana lidského života a důstojnosti!  Líbí se mi příklad, který jste uvedla, nejde ani o to, dávat jim do nekonečna peníze, aby je jen pasivně přijímali. Jde o to, vzbudit v nich naději a INICIATIVU a pomoci jim, kde přesně je možné tu iniciativu nasměrovat. Žel u nás moc možností není. Dokud se budou před bezdomovci všechny úřední dveře zavírat, nemají cesty ven.

Uvažuji podobně jako Vy, proto jsem se svým malým dílem a dle svých možností zapojila do projektu Nový prostor, který je dle mého názoru úžasný. Dává práci a možnost kontaktní osoby, která poradí se vším, co je třeba, pomůže ve výdejně s internetem atd. Obdivuji tyto pracovníky právě proto, že jejich činnost nenese rychlé a efektní ovoce úspěchů. Ale setrvávají.

0 0
možnosti

spinerka

16. 3. 2011 9:57
... nemají se kde umýt???

Na hlavním nádraží v Praze je možné se osprchovat za 40 Kč (částkou si nejsem přesně jistá, ale tak nějak to bude).

Valná většina bezdomovců někde žebrá. Myslím, že pokud žebrají třeba na Karlově mostě, hodí jim to poměrně slušnou částku (tuším že jeden redaktor iDnes o tom jednou psal článek, že mu to hodilo něco mezi 2- 3000,- za den, když to testoval). Neříkejte mi, že si těch 40 korun nenajdou. Ono je totiž hrozně jednoduchý jít, všechno propít a potom brečet, že se není kde osprchovat.

A co třeba loď Hermes, zřízená speciálně pro bezdomovce? Nojo, oni tam chodit nechtějí, tam totiž musejí být střízliví... Chudáčci! Jsme my to ale odporná a hnusná společnost, která se nechce postarat o bližního v nouzi!

Nezlobte se na mě, ale tohle já podporovat nebudu. Pokud mají snahu, všechna ta sdružení, co na jejich ochranu vznikla, jim pomohou - pokud budou dodržovat určitá pravidla. Pokud pravidla dodržovat nechtějí, pak ať si milí bezdomovci dělají co chtějí.

0 0
možnosti

janacz

16. 3. 2011 9:30
Bezdomovci

 se vrátili k přirozenému způsobu života-  najíst se a zahřát. 

Doporučovali jsme jim asylák- odpověď: Jste se zbláznila je to tam jako vězení.

Většinou si váží  své svobody. !!

0 0
možnosti

iluminat

11. 3. 2011 23:12
bezdomovec je clovek dusevne naruseny, ale jelikoz neublizuj

sobe ani jinym, nemuze byt dan do blazince jako za socializmu, nebo vsude jinde na zacatku XX stoleti. A stejne je nevylecili, nejde to. Osobne znam sest pripadu, ve vsech se jedna tady v Americe o deti rodicu vzdelanych a zamoznych, dva jsou deti milionaru. Vlaceli je po psychiatrech, nepomohlo, privedou je zpatky, utecou, najmou detektivy, privedou, a znova. Moznosti zit jinak maji ze ja jim je zavidim. Ale nemaji to v hlave v poradku. Zato co pristehovalcu do Ameriky prijdou s naho zadeli, (jako ja) a na ulici nezustanou.  A ne vsichni maji vzdelani. V Cesku muze clovek zustat na dlazbe, ale jeli normalni, vylize se z toho, jako tady.

I v ceskych novinach jsem cetl reportaz o bezdomovci co zachranil novorozene z popelnice,ubytovali ho, praci dali, a druhy den skocil z okna. A takovych historek je! Politicky a ekonomicky to nejde resit. jednou to bude muset vyresit veda. Zatim jim nezbyva nezli zit na ulici.

0 0
možnosti

Host8

14. 3. 2011 8:39
Re: bezdomovec je clovek dusevne naruseny, ale jelikoz neublizuj

Za socialismu byla rozsáhlá síť podnikových ubytoven a stavěli se i podnikové byty . Dala se tedy vzít práce s ubytováním. A všichni museli pracovat. Kdo nepracoval byl příživník a hrozil mu trest a  u  alkoholiků byla nařízena léčba /odtud možná pramení to, že museli do blázince/. Ženy mohly být v domácnosti a starat se do děti do 15 let, pro nárok na důchod všichni potřebovali 25 let odpracovaných. Jak dalece se započítávala péče o dítě Vám neřeknu. Ale byla zvýchodňována dřívějším odchodem do důchodu.

0 0
možnosti

1255

11. 3. 2011 18:45
To je velmi rozumné.

Naše rodina podporovala studenta v Indii. Bylo to asi 6 tis. ročně. Ale proč bychom nemohli podporovat nějaké naše děti či rodiny. Kdyby třeba škola nebo sociální odbor či např. Člověk v nouzi, uvedli,že je potřeba zaplatit určitým dětem např. školu v přírodě nebo tábor, podílela bych se. Různým nadacím nevěřím, ty spotřebují peníze na provoz a potřebným se dostane minimum. Přispět na konkrétní věc přes důvěryhodné, to ano.

0 0
možnosti

iluminat

11. 3. 2011 23:14
Re: To je velmi rozumné.

a nezda se vam divne ze to byl student v zemi kde je takova bida kterou si nedovedete predstavit,  a nebyl bezdomovec, a nebyl by ani kdyby jste mu nepomohli. Problem je jinde, a penize to nevyresi, ale nejaky genius ktery prijde na to jak to lecit.

0 0
možnosti

Yarda.

11. 3. 2011 17:21
Bezdomovci,alespoň někteří jsou lidi,

co potřebují pomoc, sami si pomoci nedovedou. Darování peněz jim nepomůže. Asi by bylo potřeba zřídit nějaké ústavy kde by mohli relativně v teple přespat, dostali by čisté oblečení a mohli se umýt. A podmínky nastavit tak, aby pokud možno nikdo tuto pomoc nechtěl využívat. Těm co by ji využít museli, nějak omezit jejich práva a současně jim podat pomocnou ruku, třeba ve formě nějaké pracovní příležitosti, aby se mohli vráit do normální společnosti.

0 0
možnosti

janacz

16. 3. 2011 9:33
Re: Bezdomovci,alespoň někteří jsou lidi,

Nojo - třeba nechtějí žít způsobem  který je pokládán za běžný. ?

0 0
možnosti

dropa

11. 3. 2011 15:32
Množství bezdomovců v dané lokalitě

je přímo úměrné počtu naivních lidí jako Vy a soustředění "pomoci" do míst kde tito nejvíc ohrožují okolí!! 

Řešení je jediné! Zřídit domovské právo (přístřeší za jasných podmínek, placené např. z důchodu, dávek, obecních prostředků). Všude jinde pomáhat radou a ne penězma!! !! !!;-O

0 0
možnosti

bebina

11. 3. 2011 14:46
On to mozna neni uplne spatny napad,

sponzorovat si kazdy nejakeho bezdomovce. Tak bude mit bezdomovec pravidelny prisun alkoholu a sam se tim zlikviduje rychleji, nez kdyz musi zebrat a obcas nedejboze i vystrizlivet.

0 0
možnosti

dropa

11. 3. 2011 15:14
Re: On to mozna neni uplne spatny napad,

R^

0 0
možnosti

ttata

11. 3. 2011 14:43
proč bych měl hledat bedomovce

který se chce odrazit ode dna? Takový bezdomovec se musí sám přihlásit na úřadech a trochu se snažit. Náš stát živí spoustu lidí různými sociálními dávkami aniž by museli pracovat, tak proč by se nepostaral i bez domovce v místě jejich bydliště?? Jen hošani nesmí být líný pro sebe něco udělat..

0 0
možnosti

janacz

16. 3. 2011 9:36
Re: proč bych měl hledat bedomovce

Podívejte se na stránky Diakonie. Tato nabízí pomoc v nouzi. Ale bez alkoholu.

0 0
možnosti

bloger-Vladimír Kroupa

11. 3. 2011 14:24
.

Paní kolegyně, byla jste někdy na nějaké moderní benzínové pumpě, kterých je v Praze docela dost? Za cenu litru vína se tam lze osprchovat...

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4157x
Jsem pedagog a publicistka - ale také matka a hlavně žena. Hodně věcí mě štve, vadí mně nespravedlnost, ale přesto si myslím, že nesmíme dovolit, abychom všichni začali vidět svět a budoucnost černě.

Seznam rubrik