Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je důležité nahradit facky pohlazením

Pokaždé, když se ve sdělovacích prostředcích objeví informace o týraném dítěti, zvedá se (a právem) obrovská vlna nevole lidí na všech úrovních. Ano - děti jsou bezbranné, proto potřebují chránit. Bohužel, často k týrání dochází jen proto, že se málo zajímáme jeden o druhého. Malý klučina z Brna, kterého rodiče málem utýrali, by asi mohl vyprávět...jenomže kdo ví, jestli o tom bude vůbec někdy chtít mluvit. A pokud ano, zda najde pro tu hrůzu vůbec nějakého posluchače?

I v živočišné říši se občas stane, že rodičovské pudy samce nebo samičky zradí a mládě potom samotný zvířecí táta nebo máma zahubí. U člověka, který se honosí přídavným jménem sapiens - tedy rozumný, však zůstává v takových případech právě rozum stát. Jak je možné, že se něco takového stane a rodič (pokud se tak dá nazvat) dokáže systematicky svého potomka trápít, ponižovat a týrat? Podle posledních statistik Nadace Naše dítě bylo v České republice týráno v roce 2009 téměř dva tisíce dětí. To bylo o sto víc, než v roce předcházejícím, což znamená, že počty těchto dětí navzdory všemu stále rostou. "Jedná se navíc pouze o vrchol ledovce, dá se jen odhadovat, že za zavřenými dveřmi trpí ročně v naší zemi až desetitisíce dětí," varuje Zuzana Baudyšová, ředitelka zmiňované nadace. Až mrazí z faktu, že z uvedeného čísla bylo odhaleno týrání u 53 případů dětí mladších jednoho roku! Pokud by však někdo myslel, že jsou všechny tyto případy následkem toho, že dítě vyrůstalo v neúplné rodině, je na omylu. "Alarmující je, že osm set takto odhalených případů se odehrávalo ve zcela kompletní rodině. Tedy prostředí, kde se dítě nemá vůbec žádnou šanci bránit a utrpení je násobeno bolestí z toho, že ho působí právě ti lidé, kterým dítě věří a které dítě přes všechno, co prožívá, miluje," popisuje Baudyšová. Jen těžko si lze představit, jak moc se tímto utrpením dítěti nalomí pro celý zbytek života sebedůvěra, ale i důvěra k jiným lidem, jak moc ten zbabraný start do života dítě poznamená v budoucích partnerských i jiných sociálních vazbách? Podstatně je ale jedno. Dítě, které takto trpělo, potřebuje obrovský díl lásky někde v náhradním prostředí. Pokud totiž zjistí, že i pro něj na světě láska existuje, je velká pravděpodobnost, že se ji naučí i dávat jednou svým dětem. Psychiatři i psychologové, kteří se ve světě zabývali fenoménem týraných dětí, totiž zjistili, že více než 80 procent týrajících rodičů, které po odhalení celá společnost odsuzuje, bývalo samo v dětství týranými dětmi. Může se pak někdo divit, že z něj vyroste citově chudý až zcela otrlý člověk, vymýšlející k týrání vlastního dítěte napínáčky v botách a jiné "vychytávky"? Kdo ví, čím si prošel on a co třeba raději ze své hlavy vytěsnil... Nechci, aby to znělo jako obhajoba lidí, kteří se těchto věcí dopouštějí - ať už se jim dělo cokoli, oni jsou ti dospělí, kteří mají chránit slabšího. Ale chci tím naznačit, že kdyby už tehdy, když oni vyrůstali, nebyli lidé v okolí lhostejní, ty jejich dnešní děti by možná místo ran dostávaly víc pohlazení.

Autor: Alena Hechtová | čtvrtek 27.1.2011 0:01 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2057x
  • Další články autora

Alena Hechtová

Stávkovat či nestávkovat? To je oč běží...

Právo na stávku umožňuje demokracie. Až donedávna jsem si myslela, že jsem v tomto směru velmi benevolentní, a to i přesto, že mi to mnozí moji známí vyčítali. Po zkušenostech uplynulých dnů se mé mínění poněkud posunulo. Ona totiž není stávka jako stávka. Alespoň ne například česká a belgická.

20.5.2013 v 15:35 | Karma: 10,91 | Přečteno: 701x | Diskuse| Společnost

Alena Hechtová

Chudáci poslanci, mnozí si musí půjčovat peníze...

Kauza Věcí veřejných, která během několika dnů nabrala naprosto obludných rozměrů, mě pracovně zaměstnávala po celý týden natolik, že by mně ani nenapadlo, že bych mohla mít ještě nějakou potřebu se k ní vracet ještě na svém blogu. Nakonec mně to ale nedalo...

10.4.2011 v 10:22 | Karma: 19,75 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Politika

Alena Hechtová

Češi nejsou rasisté, jen zoufale volají po spravedlnosti

Když jsem si přečetla předevčírem informaci o snížení trestu pro pachatele, který zlynčoval a doslova skoro k smrti ubil a jinak ztrápil malého Patrika z Krupky na severu Čech, říkala jsem si, že je třeba o tom napsat. Během včerejšího dne jsem zjistila, že stejnou myšlenku měla i řada jiných blogerů a narozdíl ode mně, se k realizaci myšlenky dostali už včera. Připadalo mně proto zbytečné o tom psát, zvlášť, když jsem zjistila, že skoro všichni mají na věc stejný názor, jak já. Přesto se nakonec, byť se zpožděním, do řady připojuji.

19.3.2011 v 16:19 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3250x | Diskuse| Ostatní

Alena Hechtová

Adoptuj si svého bezdomovce

Adoptovat se dá v dnešní době leccos - dítě, dítě na fotografii někde v rozvojové zemi, zvířátko i jakýkoli živočich, kterého může virtuální svět (i virtuální adopce) nabídnout. Novela občanského zákoníku nám navíc dopřeje brzy také to, abychom mohli adoptovat už dospělého člověka - což bylo zatím nemožné...A právě to mně připomnělo už poměrně dávnou debatu s jednou svojí kolegyní.

11.3.2011 v 11:00 | Karma: 36,93 | Přečteno: 7754x | Diskuse| Ostatní

Alena Hechtová

Povídání o "holubí letce"

Holub může v českém jazyce představovat celou řadu výrazů - někdy i hanlivých. Spojíme-li holuba ještě s dalším slovem, může nám z toho vzniknout holubičí povaha nebo holubí letka. To první asi tušíme, co může znamenat, u toho druhého možná někdo váhá. Nevíte, co "holubí letka" je? Nepatříte-li k novinářům, PR agenturám či zaměstnancům cateringových služeb, je neznalost zcela na místě. V každém případě jde o velmi zajímavý fenomén, který by si snad už zasloužil i nějakou sociologickou studii. Holubí letka se totiž stále rozšiřuje a roste...

6.3.2011 v 9:02 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2497x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4157x
Jsem pedagog a publicistka - ale také matka a hlavně žena. Hodně věcí mě štve, vadí mně nespravedlnost, ale přesto si myslím, že nesmíme dovolit, abychom všichni začali vidět svět a budoucnost černě.

Seznam rubrik